Cum se prepară cafeaua acasă – tipuri de cafea și modalități de preparare pentru o savoare maximă

Adaugat de grigore 24.05.2024 0 Comentariu Tutoriale,
cana de cafea alba inconjurata de boabe de cafea
 
Milioane de oameni din întreaga lume își încep diminețile în bucătărie, cu o cafea fierbinte. Pentru mulți dintre ei, nu doar savurarea cafelei este un moment relaxant, ci și pregătirea ei, în jurul acestei activități existând un întreg ritual.
 
Dacă ai ajuns aici, înseamnă că și pentru tine cafeaua este mai mult decât o băutură cu un rol energizant și ești în căutarea unor modalități noi de preparare a acesteia pentru a te bucura de aroma și savoarea ei.
 
Cuprins:
 
1. Prepararea cafelei – parte importantă a ritualului zilnic
2. Cafeaua și prepararea ei - cafea măcinată sau boabe?
3. Cum se prepară o cafea - la espressor, filtru sau moka pot?
4. Cum se face cea mai bună cafea – tipuri de cafea pe care să le testezi
5. Metode de preparare a cafelei – cum alegi tipul de cafea în funcție de diferite momente ale zilei
 

1. Prepararea cafelei – parte importantă a ritualului zilnic

 
Cafeaua este recunoscută pentru proprietățile sale de a oferi energie și de a trezi simțurile datorită conținutului său ridicat de cofeină. Pentru multe persoane, o ceașcă de cafea dimineața reprezintă modul perfect de a începe ziua. Pentru altele, reprezintă o ocazie bună de a-și lua o pauză și de a se bucura de un moment de răgaz în timpul programului de lucru.
 
femeie care tine in mana o cana de cafea
 
Cafeaua poate fi asociată, deseori, și cu întâlnirile sociale cu colegii de birou, un motiv în plus de a discuta și a petrece timp de calitate împreună. Pentru alți angajați, cafeaua este asociată cu momentele de liniște, creativitate și concentrare. Bineînțeles, există și o categorie de persoane pentru care cafeaua reprezintă mai mult decât o simplă băutură - o experiență gustativă complexă - iar aceste persoane nu ezită să testeze diferite tipuri de cafea sau un nou mod de preparare pentru a se bucura de tot felul de arome sau texturi în cană.
 
În majoritatea cazurilor, acest obicei de servire a cafelei este asociat cu cel al fumatului – dacă te încadrezi în această categorie, probabil ai resimțit de multe ori senzația de plăcere care apare datorită interacțiunii dintre substanțele chimice din tutun și cofeina din cafea. Atât nicotina, cât și cofeina, pot crește nivelul de dopamină în creier, un neurotransmițător asociat cu sentimentele de plăcere și recompensă. Tocmai din acest motiv, consumul de cafea și fumatul pot fi asociate cu anumite activități, momente ale zilei sau locuri, cum ar fi dimineața sau pauzele de cafea la birou.
 

2. Cafeaua și prepararea ei - cafea măcinată sau boabe?

 
Atunci când vorbim de cafea măcinată versus cafea boabe, alegerea unei categorii este mai degrabă o chestiune de preferințe personale și necesități, nu neapărat de gust sau aromă. Boabele de cafea au tendința de a-și păstra prospețimea o durată mai lungă de timp decât cea măcinată.
 
În momentul în care cafeaua este măcinată, procesul de oxidare este accelerat, iar aroma se pierde mai ușor. Dacă totuși îți place cafeaua proaspăt măcinată, poți opta pentru cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare. Cafeaua măcinată poate fi o variantă mai convenabilă pentru cei care pregătesc cafeaua la ibric, filtru sau presă franceză, pentru că este gata de utilizare imediat după deschiderea ambalajului, în timp ce cafeaua boabe este recomandată pentru aparatele de cafea dotate cu funcție de râșnire.
 
boabe de cafea intr-un bol si o cana
 
Din punctul de vedere al aromei, lucrurile sunt subiective – există persoane care susțin că aroma este mult mai intensă în cazul cafelei măcinate și persoane care iubesc boabele de cafea pentru savoare și gust. În realitate însă, aroma nu are de-a face cu modul în care este prezentată cafeaua, ci tipul ei. O cafea de specialitate va fi întotdeauna mult mai savuroasă și aromată față de o cafea pe care o găsești în toate supermarket-urile.
 
Prin urmare, întrebarea care se pune de fapt este: cafea de specialitate sau cafea din comerț? Dacă ești genul de persoană care pune preț pe experiența pe care o are când bea o cafea, recomandăm cafeaua de specialitate pentru călătoria fascinantă pe care ți-o va oferi în lumea aromelor și a culturii cafelei. Cafeaua de specialitate este cultivată, recoltată și procesată cu o atenție deosebită la detalii pentru a asigura cea mai bună calitate. Boabele sunt selectate cu grijă, iar procesul de prăjire este controlat meticulos pentru a evidenția aromele și caracteristicile unice ale fiecărui bob de cafea.
 

3. Cum se prepară o cafea - la espressor, filtru sau moka pot?

 
Dacă te întrebi cum se prepară cafeaua aromată acasă, răspunsul este unul simplu: cu un espressor, cu un ibric, un filtru clasic de cafea, o presă franceză, cu moka pot etc. Adevărul este că poți prepara o cafea bună oricând, chiar și cu o simplă cană și apă fierbinte.
 
Secretul cele mai bune cafele nu stă neapărat în echipamentul pe care îl folosești în prepararea ei, ci și în calitatea produsului. Degeaba folosești cel mai performant espressor de pe piață, dacă nu ai o cafea bună. Dacă, însă, te gândești să schimbi ceva în modul de preparare al cafelei și nu știi ce aparat să îți cumperi, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!
 
aparate pentru prepararea cafelei
 
Espressorul este unul dintre cele mai performante aparate pe care le poți folosi pentru prepararea unei cafele de calitate. Datorită presiunii ridicate și a unei temperaturi controlate, acesta poate extrage aromele și uleiurile esențiale din boabele de cafea, transformându-le într-o cafea plină de savoare.
 
Avantajul cel mai mare al unui espressor este faptul că poți testa mai multe tehnici de preparare a cafelei și te poți bucura de o varietate mare de băuturi pe bază de cafea, de la espresso, la cappuccino, latte și multe altele. Este și opțiunea perfectă pentru cei care sunt mereu pe fugă și au nevoie de o cafea rapidă – spre exemplu, poți lăsa espressorul să îți pregătească cafeaua cât timp tu te îmbraci.
 
În același timp, espressorul e potrivit și pentru persoanele care iubesc să facă tot felul de teste și să savureze diferite tipuri de cafea. Un astfel de aparat implică o investiție inițială destul de mare. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să te gândești serios dacă ai sau nu nevoie de unul.
 
Ibricul sau moka pot-ul sunt asociate cu modalitatea tradițională și simplă de preparare a cafelei – nu necesită echipamente sofisticate și sunt ușor de utilizat și întreținut. Pentru multe persoane, această metodă de preparare a cafelei are o semnificație culturală și sentimentală specială, motiv pentru care au hotărât să ducă mai departe acest ritual pe care l-au observat de cele mai multe ori în familie, la părinți sau bunici. Cu toate acestea, prepararea unei cafele bune la ibric sau la moka poate necesita mai mult timp și atenție, nu doar pentru a obține o cafea bună, ci și pentru a preveni accidentele neplăcute. În plus, în comparație un espressor profesional, ibricul și moka pot-ul pot oferi o gamă mai limitată de arome și texturi în cafea.
 
Filtrul de cafea este întâlnit de cele mai multe ori în birouri, acolo unde este nevoie de pregătirea unei cantități mai mari de cafea pentru mai mulți angajați. Reprezintă de regulă o soluție de mijloc – cafeaua nu este chiar atât de aromată, însă poate fi un motiv bun pentru o pauză de relaxare sau socializare cu colegii.
 
Alegerea unei modalități de preparare a cafelei depinde nu doar de timpul pe care îl ai la dispoziție dimineața pentru un astfel de ritual, ci și de buget. Un espressor îți oferă o cafea plină de savoare, dar acest lucru vine la pachet și cu niște costuri mai mari. De cealaltă parte, folosirea unui ibric este o soluție care îți aduce economii de bani. Decizia finală îți aparține – îți dorești cafea doar pentru energie la prima oră a dimineții sau îți dorești o experiență plină de aromă?
 

4. Cum se face cea mai bună cafea – tipuri de cafea pe care să le testezi

 
Dacă te-ai plictisit de clasica cafea sau espresso și vrei să încerci și alte tipuri de cafea, avem câteva recomandări de rețete ușor de făcut:
 
  • Cappuccino: 1 shot de espresso (aproximativ 30 ml), 1/3 lapte cald, 1/3 lapte spumat, zahăr (opțional), decor - frișcă, scorțișoară, ciocolată rasă, pudră de cacao,
  • Latte: 1 shot de espresso (aproximativ 30 ml), 1/2 lapte cald, 1/2 spumă de lapte, zahăr sau sirop de vanilie (opțional),
  • Macchiato: 1 shot de espresso (aproximativ 30 ml), 1-2 lingurițe de lapte spumat,
  • Americano: 1 shot de espresso (aproximativ 30 ml), apă fierbinte (aproximativ 90-120 ml),
  • Flat white: 1-2 shot-uri de espresso (aproximativ 50-60 ml), 120 ml lapte cald, spumă de lapte,
  • Irish Coffee: 120 ml cafea, 1-2 lingurițe de zahăr (după gust), 30 ml de whiskey, frișcă pentru decor.
 
om care tine o cana de cafea cu arta
 
Poți pregăti aceste tipuri de cafele indiferent dacă ai un espressor, un ibric sau un moka pot. Espressoarele performante au aceste opțiuni din start - tot ce trebuie tu să faci este să te asiguri că aparatul este alimentat cu apă, cafea și lapte și să apeși butonul pentru băutura preferată.
 
Pornind de la aceste rețete clasice, poți găsi proporția preferată dintre shot-ul de espresso și lapte pentru a pregăti propria băutură pe bază de cofeină. Pentru unii oameni, aceste teste sunt extrem de relaxante, mai ales că după ele urmează bucuria de a savura o cafea deosebită.
 

5. Metode de preparare a cafelei – cum alegi tipul de cafea în funcție de diferite momente ale zilei

 
Acum că ai aflat cum se prepară o cafea bună, îți poți ajusta ritualul de pregătire al acesteia nu doar în funcție de preferințe, ci și în funcție de momentul zilei. Dacă ești genul de persoană care bea minimum 2 cafele pe zi, ar trebui să începi să îți alegi cafeaua în funcție de nivelul de energie, dar și de activitățile planificate pe parcursul zilei. Spre exemplu, dimineața, pentru a începe ziua cu multă energie și cu zâmbetul pe buze, îți poți prepara o cafea puternică și intens aromată, cum ar fi un espresso sau o cafea lungă cu lapte. La prânz, dacă vrei să iei o pauză de socializare sau de relaxare, îți poți pregăti un cappuccino, o cafea mai slabă, dar cu o cantitate suficientă de cofeină pentru a-ți menține nivelul de energie pe parcursul după-amiezii. Seara nu se recomandă băuturile pe bază de cofeină, pentru că îți pot afecta calitatea somnului și pot provoca insomnii, însă te poți răsfăța cu un latte sau un flat white decofeinizat. Dacă ieși cu prietenii în oraș în weekend, îți poți prepara un Irish Coffee înainte de a pleca – îți va oferi nu doar un boost de energie, ci și mai multă bună dispoziție.
 
Totuși, este important să îți asculți corpul și să alegi tipul de cafea care se potrivește cel mai bine nevoilor și preferințelor tale în fiecare moment al zilei. Nu uita că moderația este cheia atunci când vine vorba de consumul de cafea, iar echilibrul este esențial pentru a te bucura de savoarea și beneficiile acestei băuturi pe bază de cofeină.
 
În concluzie, de-a lungul timpului, cafeaua a devenit mai mult decât o simplă băutură - un element esențial al rutinei zilnice și al interacțiunilor sociale. Consumată dimineața, îți oferă un impuls de energie pentru întreaga zi, însă aroma sa bogată și gustul delicios pot fi o adevărată sursă de plăcere și confort. O ceașcă de cafea îți poate oferi ocazia perfectă de a te relaxa, de a-ți recăpăta echilibrul și de a te bucura de o pauză scurtă în acest ritm agitat al vieții cotidiene. Prin urmare, alege o cafea de specialitate, de calitate și bucură-te de cea mai bună cafea preparată chiar de tine!
 
Surse foto: unsplash.com