Fumatul după extracție - cum să faci față abstinenței fără a pune în pericol recuperarea organismului?

Adaugat de grigore 04.07.2024 0 Comentariu Idei si sfaturi,
fata care sufla fum de tigara
 
Evitarea fumatului după extracție este esențială pentru o vindecare completă și lipsită de complicații. Această intervenție chirurgicală stomatologică este efectuată cu scopul de a elimina în totalitate un dinte permanent sau unul de lapte din alveola dentară. Extracția dentară poare fi necesară în cazul infecțiilor severe, cariilor avansate, dinților nealiniați, fracturați sau incluși, în situații în care alte tratamente au avut rezultate insuficiente.
 
În acest articol vei afla de ce este importantă abstinența de la fumat în următoarele 4 săptămâni de la finalizarea intervenției. Totodată, vei descoperi care sunt cele mai simple metode prin care poți reduce apetitul pentru țigări în acest interval, alături de alte informații importante.
 
Cuprins:
 
1. Fumatul după extracție - ce trebuie să faci în prima lună după procedură pentru a asigura o vindecare optimă?
2. Fumatul după extracție dentară - riscuri potențiale pentru sănătate
3. Extracția de măsea și fumatul - strategii pentru a gestiona eficient pofta de tutun
 

1. Fumatul după extracție - ce trebuie să faci în prima lună după procedură pentru a asigura o vindecare optimă?

 
un trabuc in scrumiera langa un pahar de bautura
 
Fumatul după extracție poate compromite scopul intervenției provocând complicații diverse, începând de la încetinirea procesului de vindecare și până la infecții sau cheaguri de sânge. În timpul procedurii se utilizează un instrument special cu ajutorul căruia medicul mobilizează sau fragmentează dintele în bucăți mici, astfel încât disconfortul resimțit de către pacient la momentul eliminării acestuia să fie cât mai mult minimizat.
 
Ulterior, medicul poate aplica o compresă sterilă sau poate realiza o sutură pentru a opri eventualele sângerări și pentru a favoriza procesul de vindecare a zonei operate. Durata intervenției stomatologice este de aproximativ 20-60 de minute, dar variază în funcție de dificultatea cazului. Procesul de vindecare ulterioară implică o serie de etape, fiecare având un rol individual în regenerarea țesuturilor, iar evitarea fumatului după extracție are o importanță crucială.
 
  • 24 de ore după extracție
    Imediat după finalizarea intervenției chirurgicale are loc formarea cheagurilor de sânge în alveola dentară. Acestea reprezintă o bază pentru formarea unui țesut nou și de asemenea au rol de protecție a osului și a terminațiilor nervoase care au rămas expuse. Evitarea fumatului după extracție mai ales în primele 24 de ore este obligatorie pentru a nu risca afectarea acestui cheag cu implicații vitale în procesul de vindecare.

    În urma operației, este posibil să te confrunți cu disconfort, inflamarea zonei respective sau sângerare ușoară. Un mod eficient de a reduce disconfortul și eventuale complicații este să renunți la fumat minim 2 zile după extracția dentară. De asemenea, se recomandă aplicarea de comprese reci și odihnă adecvată pentru a favoriza procesul de recuperare.
 
  • 48 de ore după extracție
    În primele 2 zile de la operație, procesul de regenerare a țesuturilor începe să se accelereze, formându-se un țesut nou în locul cheagului de sânge. Fumatul după extracție în primele 48 de ore poate favoriza alveolita uscată. Pentru a ajuta fumătorii să prevină riscul desprinderii cheagurilor de sânge sunt indicate câteva metode de gestionare a nevoii de tutun.

    De exemplu, practicarea respirației profunde, meditația sau mindfulness sunt tehnici care pot ajuta la calmarea stării de nervozitate ce poate declanșa dorința de a fuma. Avantajul pe care îl obții în urma acestor tehnici este acela că reușești să te menții focusat pe gândurile, senzațiile și emoțiile resimțite la momentul prezent, fără a încerca să le schimbi. În acest fel, lucrezi cu propria persoană îmbunătățind rezistența psihică în situații provocatoare, precum este cea asociată abstinenței de la fumat.

    Această perioadă de pauză prelungită poate genera inclusiv tensiuni la nivel fizic, ceea ce înrăutățește tonusul mental. În aceste situații pot să recurgi la efectele terapeutice asociate masajului la gât, umeri și mâini. Abordează o activitate nouă, precum desenul, pictura, scrierea unui jurnal, care pot fi extrem de terapeutice într-o perioadă atât de sensibilă pentru sănătatea ta fizică și emoțională.
 
  • 7-10 zile după extracție
    În acest interval după extracție are loc acoperirea alveolei de țesutul gingival care începe să se închidă. Pentru a facilita procesul de vindecare este important să respecți în continuare recomandările medicului privind îngrijirea zonei, precum și sfaturile referitoare la evitarea fumatului după extracție. Pentru a diminua dorința de a fuma urmează în continuare metodele de control a emoțiilor prin practicarea sfaturilor de exersare a respirației profunde.

    Dacă aceste soluții nu oferă rezultatele scontate, atunci încearcă să fumezi pe partea opusă zonei operate și de asemenea, evită să inhalezi adânc pentru a o proteja cât mai mult de fumul fierbinte. Este important să porți în prealabil o discuție cu medicul referitor la aceste aspecte pentru a preveni posibile iritații ale zonei care trebuie vindecată.
 
  • 2-4 săptămâni după extracție
    Acesta este intervalul optim pentru vindecarea completă. Se formează un strat nou de țesut gingival care acoperă alveola, iar disconfortul scade simțitor. De asemenea, pericolul de infecție este minimizat, dar în continuare trebuie respectate regulile de igienă, alimentație, precum și indicațiile privind fumatul după extracție, astfel încât procesul de vindecare să avanseze corespunzător.
 
Recuperarea completă a zonei operate poate fi perturbată de o serie de factori, precum: dimensiunea dintelui, complexitatea extracției, starea de sănătate generală a persoanei, vârsta și obiceiurile. În vederea pregătiri organismului pentru perioada postoperatorie, li se recomandă fumătorilor ca înainte cu câteva zile de momentul operației să reducă numărul de țigări din câte obișnuiau să fumeze zilnic.
 

2. Fumatul după extracție dentară - riscuri potențiale pentru sănătate

 
un trabuc aprins tinut in mana
 
Fumatul după o extracție dentară declanșează câteva complicații severe care pot impacta succesul intervenției, prelungind totodată perioada necesară dedicată vindecării complete a zonei operate.
 
  • Încetinirea ritmului de recuperare
    Tutunul conține anumite substanțe chimice care presează vasele sanguine și blochează circulația sângelui din regiunea în care s-a efectuat intervenția. Din cauza obstrucționării fluxului sanguin este diminuat considerabil aportul de oxigen și de nutrienți esențiali pentru refacerea osului și a gingiei.

    Fumatul după o extracție dentară poate genera inflamații cronice a țesuturilor orale și de asemenea poate inhiba procesul prin care se formează noi vase de sânge care să susțină recuperarea a țesuturilor. Dacă acest proces este blocat sau rămâne incomplet, atunci există pericolul ca țesuturile noi să fie private de nutrienții din alimentație și de oxigen, acestea fiind elemente esențiale pentru o vindecare completă.
 
  • Slăbirea capacității organismului în fața bacteriilor
    Așa cum s-a specificat anterior, toxinele din țigară pot contamina rana și pot interfera cu circulația sângelui, afectând totodată rezistența organismului în lupta cu infecțiile.
 
  • Alveolita uscată
    Cheagul de sânge format în locul unde a fost efectuată operația acționează ca o barieră de protecție pentru osul și nervii din stratul inferior în fața riscurilor asociate expunerii la alimente și bacterii. Fumatul după o extracție dentară ar putea avea efect dizolvant asupra acestuia ori l-ar putea disloca, ceea ce generează afecțiunea numită alveolita uscată.

    Această afecțiune implică simptome dureroase, pentru care medicul poate impune un tratament suplimentar. Nicotina poate perturba procesul de coagulare a sângelui, fapt care împiedică formarea cheagului și implicit, vindecarea zonei operate.
 
  • Cicatrizare ineficientă
    Fumatul după extracție dentară afectează formarea țesutului cicatricial, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru refacerea acelei regiuni din cavitatea bucală în care s-a efectuat intervenția.
 
  • Alte complicații
    De asemenea, substanțele din țigară pot prelungi sângerarea sau reacții neplăcute la anumite medicamente care sunt administrate în timpul operației.
 

3. Extracția de măsea și fumatul - strategii pentru a gestiona eficient pofta de tutun

 
Evitarea fumatului după extracția măselei de minte poate fi o responsabilitate dificilă, dar este important să aștepți minim 72 de ore după o astfel de procedură. Medicii stomatologi oferă de regulă sfaturile necesare îngrijirii postoperatorii, care pot asigura o recuperare optimă.
 
  • Stabilirea unui plan de relaxare
    Gestionarea nevoii de a fuma în această perioadă dedicată vindecării se poate dovedi un succes dacă este respectat un plan. Înainte de data programată pentru operație stabilește activități și metode alternative de relaxare și care să-ți distragă atenția de la nevoia de a fuma.

    Exercițiile fizice, plimbările în natură, hobby-urile sunt câteva exemple care îți ocupă timpul și mintea, contribuind totodată la producția de endorfine în creier. Meditația, yoga sunt câteva dintre cele mai populare tehnici care ajută la gestionarea stării de agitație existente pe fondul poftei de tutun.
 
  • Evită tentațiile
    De asemenea, stai departe de situațiile și tabieturile care ar putea declanșa pofta de trabucuri, țigări de foi sau pipe, precum pauzele de cafea sau ieșirile oriunde s-ar putea servi alcool. Aceleași sfaturi se aplică și privința altor forme de fumat, deoarece efectele asupra zonei operate sunt aceleași.

    De exemplu, cel puțin în prima luna de la intervenție se recomandă să stai departe și de bonguri sau de localurile unde există această formă de relaxare. Fumul inhalat prin aceste recipiente poate conține anumite substanțe care pot prelungi durata de vindecare.
 
  • Prioritizarea îngrijirii sănătății orale 
    Menținerea riguroasă a sănătății orale prin folosirea soluțiilor antiseptice de clătire accelerează ritmul de vindecare și te motivează să reduci fumatul după extracția măselei de minte.

    Utilizarea produselor adiționale precum gelurile anestezice aplicate local sau produsele de îngrijire bucală post extracție pot ajuta la diminuarea disconfortului și la promovarea vindecării.
 
  • Alimente pentru diminuarea poftei de tutun
    Atunci când simți nevoia să te relaxezi, indiferent că ești fumător clasic sau un adept al vape-urilor poți diminua nevoia de tutun, tuburi țigări sau țigări electronice recurgând la câteva trucuri simple, precum consumul de apă rece, mestecatul gumei sau a bomboanelor fără zahăr.
 
  • Respectarea unei igiene alimentare și a programului de somn
    De asemenea, nu trebuie neglijată importanța rutinei de somn și a unei diete nutritive, care vor participa la accelerarea ritmului de vindecare. Consumul de fructe, nuci, semințe, de legume crocante și de minim 2 litri de apă pe zi pot fi de ajutor în reducerea poftei de fumat. Totodată, pentru relaxarea stărilor de iritabilitate cauzate de abstinența de la fumat mai pot fi recomandate și ceaiurile de plante, precum cel de mușețel sau sortimentul verde.

    Evită alimentele procesate și cele cu un conținut ridicat de zahăr, deoarece pot declanșa fluctuații ale glicemiei și totodată, apetitul pentru fumat.

    În plus, mai poți adăuga în dietă alimente care pot avea efecte benefice, datorită compoziției lor nutritive, precum: semințe de dovleac (conțin triptofan, un precursor al serotoninei), fructele de pădure (bogate în antioxidanți, protejează celulele creierului de stresul oxidativ), legumele cu frunze verzi (generoase în magneziu și folat, care pot îmbunătăți tonusul mental), ovăz (cu carbohidrați complecși care sporesc nivelul de serotonină), avocado, banane și ciocolată neagră sau migdalele, precum și altele asemenea care ajută producția de neurotransmițători, precum dopamina și serotonina.

    În concluzie, evitarea fumatului după extracția de măsea este un pas esențial pentru ca intervenția să fie încununată de succes. Prin abținerea de la acest obicei pentru cel puțin 3 zile de la operație reușești să optimizezi considerabil sănătatea cavității bucale, prevenind inflamațiile, infecțiile și disconfortul resimțit prin expunerea zonei operate la acțiunea fumului de țigară. De asemenea, poți privi această perioadă drept un pas către o nouă rutină. 

    Adoptă această serie de sfaturi privind relaxarea mentală și fizică pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Cu cât ești mai determinat să ții în frâu apetitul pentru țigări și să respecți provocările asociate perioadei postoperatorii, cu atât accelerezi progresul de vindecare. Acest efort îți va permite în scurt timp să revii la tabietul tău preferat: fumatul.
 
Surse foto: pexels.com
 
Referințe:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5932271/
2. https://www.lenus.ie/bitstream/handle/10147/236012/DecJanart2.pdf 
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1155/2014/796102
4. https://www.mdpi.com/2077-0383/9/10/3179
5. https://www.mdpi.com/2304-6767/10/7/121
6. https://journals.lww.com/ijdr/fulltext/2008/19040/tobacco_smoking_and_surgical_healing_of_oral.14.aspx